Pauza

Care este solutia optima pentru situatia din Romania?

Protestele din strada au obtinut o victorie uimitoare: OUG a fost retrasa.

Sloganul “abrogati si apoi plecati!” a fost indeplinit pe jumatate. Ce urmeaza?

Aproape imposibil de anticipat. Ministrul Iordache isi va da demisia/va fi demis in principiu pana la finalul saptamanii, dupa ce se voteaza legea bugetului. Poate ca si T.Meleacanu, ministrul de externe, ar trebui sa isi asume declaratiile eronate privind ambasadele, fiind acum contrazis de decizia guvernului de retragere a ordonantei. Continutul ordonantei se va regasi, intr-o forma apropiata, intr-o lege a Parlamentului. Protestele ar putea continua, cerand demiterea guvernului. Contra-manifestatiile s-ar putea sa accelereze, in unele orase din sudul sau estul tarii. Temele protestelor s-ar radicaliza politic.

Cred ca e de evitat o confruntare intensificata la absurd, de posturi tv partinitoare sau dezinformari online.

De asemenea, cred ca victoria strazii trebuie fructificata printr-o pauza.

Strada isi pastreaza potentialul imens si ascendentul moral asupra puterii.

Ministrii Iordache si Melescanu trebuie sa plece.

Premierul Grindeanu trebuie sa ramana. Nu e niciun beneficiu pentru democratie sa inlocuiesti o marioneta cu alta. In plus, actuala marioneta a vazut, cumva, lumina. Are experienta unui “asa nu”, asa incat va fi mai precaut in a merge la un monent dat pe aceasta cale “la ceas de seara”.

Apoi, o demitere a guvernului ii ca reda avantajul strategic lui Liviu Dragnea, adevaratul autor si girant al acestui mod de guvernare. Dragnea ar putea reseta relatiile cu guvernul si ar alege o alta marioneta, care i-ar fi complet subordonata. In acest monent, Grindeanu pare ca si-a platit o mare parte din datoria morala catre Dragnea. A continua cu actualul premier ofera sanse mai mari de a avea un guvern “cu oua”, chiar daca le imprumuta temporar din strada.

Amanarea unei plati destul de justificate acum (demisia premierului) poate fi o investitie politica care sa dea o sansa ca guvernarea PSD sa se indrepte catre o directie mai respectabila. Alternativa e un conflict de uzura cu rezultat imprevizibil.

Conflictul trebuie evitat, iar potentialul de protest pastrat, pentru o alta lupta care va veni peste noi, mai importanta posibil.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *