Sursele puterii electorale si regionalismul

La alegerile parlamentare se prezinta, de obicei, intre 7 si 8 milioane de alegatori.

In acelasi timp, in Romania avem aproape 5 milioane de salariati, inca 5 milioane de pensionari, 1,5 milioane de oameni ocupati in agricultura si 0,5 milioane studenti. Total: 12 milioane.

Unde sunt restul, e o enigma demografica.

Dar, raportat la cei 12 milioane, o prezenta la vot de aproape 8 milioane (75%) este suficient de reprezentativa, cel putin pentru populatia activa.

Mai departe, zona de sud a tarii + capitala inseamna, in termeni de voturi efectiv exprimate, aproape jumatate din forta electorala a tarii.

Vechiul Regat, adaugand deci si Moldova, ajunge la doua treimi din puterea electorala.

Ceea ce ridica o problema legata de Transilvania si de Vestul tari. Poate fi apatia electorala de aici interpretata si ca o indiferenta de genul “oricum nu conteaza cum votam, puterea se alege in alta parte”?

Tabel privind forta electorala pe regiuni:

In ce priveste recentele alegeri parlamentare (2016), partidul castigator – PSD – si-a datorat victoria preponderent votului din regiunile Vechiului Regat. Aici, PSD-ul a obtinut 76% din totalul voturilor sale. Un profil asemanator a reusit aliatul sau – ALDE – cu 72% din voturile totale obtinute in aceste regiuni.

Iata cum se prezinta partidele care au intrat in parlament in functie de afinitatea pe regiuni:

Asadar, concluziile ar putea fi:

  1. Pentru a castiga alegerile parlamentare in Romania, singurele regiuni pe care trebuie sa te concentrezi sunt cele din Vechiul Regat
  2. Votul din Transilvania este fragmentat si poate fi decisiv doar atunci cand nu exista o forta dominanta in sud
  3. Interesant, adevaratul fief al partidului lui Traian Basescu este in Capitala, desi evident a avut o performanta deosebita in diaspora (voturile de acolo sunt mult prea putine)
  4. USR-ul este cel mai asemanator ca profil electoral de PMP-ul lui Traian Basescu. De asteptat la aliante pe acest vector.
  5. ALDE are un profil mult prea asemanator cu PSD-ul si probabil ca va disparea pana la urmatoarele alegeri

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *