Articles Comments

Xpol » Activism, Fron Page, Highlight, Idei politice, Noutăţi, Politica romaneasca, Securitate, Social, Societate » Occupy România, Drepturile Omului şi Jandarmeria

Occupy România, Drepturile Omului şi Jandarmeria

Foto Corneliu Vîlcu, ActiveWatch

Foto Corneliu Vîlcu, ActiveWatch

Din seria “Aşa DA”, vă propun spre lectură câteva articole, 2 articole ale lui Vasile Ernu scrise pentru publicaţia Critic Atac, unul al lui Radu Giurgiţeanu , scris în Deşteptarea Conştiinţei, unul de Cornel Vîlcu, publicat pe blogul ActiveWatch, precum şi o critică a lui Phuckustan privind ignoranţa şi servilismul presei, reprezentată în special de TVR, o dată numită Liberă.

Cum se prepară un „cocktail Molotov”?, Vasile Ernu

Rezumat: 11 octombrie – A doua adezbatere publică privind „Proiectului de lege privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice.” Am asistat însă la o adevărată cacialma a MAI. Liderii mai multor organizaţii nonguvrenamentale au venit să vadă modificările proiectului dar s-au trezit într-un absurd labirint kafkian. Cu cinism, ironie binevoitoare, cu o anumită superioaritate cum numai birocraţii MAI o pot înscena, ni s-a arătat cum „înalţii dregători” au ascultat de „vocea poporului” şi au făcut modificările de rigoare. Astfel am aflat că s-a schimbat ceva esenţial: nu mai este nevoie de „aprobarea protestelor”, ci de „autorizarea lor”. Cei prezenţi în sală, veniţi să discute cu puterea au rămas stupefiaţi de ipocrizia şi cinismul reprezentanţilor puterii. Citeşte mai departe articolul pe Critic Atac.

Cum se prepară un “cocktail Molotov” (II), Vasile Ernu – Protest de Ziua Drepturilor Omului: N-ai autorizaţie, nu eşti OM, deci n-ai drepturi

Pe 10 decembrie, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, un grup de cetățeni au vrut să organizeze în București o manifestație pașnică cu ocazia acestei zile. Organizatorii au respectat procedura legală: au depus o cerere la primărie și în loc să primescă un aviz pozitiv, Comisia de autorizare a Adunarilor Publice nici nu a răspuns în 48 de ore așa cum prevede legea. Pentru a cîta oară această comisie încalcă drepturile la manifestație al cetățenilor capitalei în spațiul public. De ce nu au autorizat această manifestare? Ce motive au? Acesti protestatari, în mare parte membri ai unor ONG-uri cunoscute, sînt un pericol pentru societatea românească? Care sînt criteriile după care se aprobă sau nu un miting, un protest etc.? Cine va răspunde pentru încălcarea legii de către instituţiile statului? Cine va răspunde pentru încălcarea unor drepturi fundamentale? Citeşte mai departe articolul pe Critic Atac.

Ziua Drepturilor Omului – Bucureşti, 10 Decembrie 2011, Radu Giurgiţeanu

[…] Desi obiectia Jandarmerie a fost strict legata de utilizarea pancartelor, care ar fi fost in opinia lor mesajde de protest si deci ilegale in conditiile unei adunari neautorizate, la ora 15 Jandarmeria a anuntat printr-o portavoce ca suntem somati sa parasim zona sau “vor folosi forta”, si in maxim 20 de secunde au parcat in dreptul nostru 3 masini de jandarmerie si au inceput sa ii ridice pe toti participantii la adunare.

Precizez ca au fost ridicati,cu cateva exceptii, toti participantii, indiferent daca afisau sau nu pancarte. Repet. Reprezentantul jandarmeriei ne-a spus ca nu au nici o problema cu adunarea noastra pasnica, dar ca afisarea pancartelor este interzisa cata vreme nu avem autorizatie de la primarie. Citeşte mai departe articolul pe Deşteptarea Conştiinţei.

România, deşteaptă-te!, Cornel Vîlcu

Da, e simbolic/ironic faptul că acest comportament totalmente ilegal, totalmente abuziv şi, mai ales, exercitat în complet dispreţ pentru semen(i) al jandarmilor bucureşteni s-a desfăşurat tocmai de ziua drepturilor omului. E incredibil că oamenii au fost duşi cu duba pentru că aveau fiecare câte o literă pe piept, iar împreună literele formau infamul şi atât-de-periculosul cuvânt LIBERTATE. Este inacceptabil că li se răpeşte bucureştenilor tocmai Piaţa Universităţii. Este jalnic faptul că televiziunile vorbesc despre ‚aprobări’ fără să-şi fi aruncat măcar o clipă cineva ochii peste legea în vigoare. Citeşte mai departe articolul pe blogul ActiveWatch.

Nu în ultimul rând, Phuckustan este indignat la rândul lui de insolenţa şi ignoranţa câinelui de pază al democraţiei, presa noastră cea de toate zilele.

Vreau să vă spun că în România dreptul la liberă exprimare este garantat constituţional

Tinerii ăştia au abuzat de spaţiul public? Ce glumă sinistră. Şi ce glumă sinistră că site-ul TVR dă o ştire despre protestele – foarte importante, sigur – de la Moscova, dar nimic despre protestul de la Universitate. Au fost doar trei nebuni? Bun, atunci de ce au venit dubele Jandarmeriei? […]
Dacă aş fi ştiut ce-i la Unversitate, m-aş fi dus, dar eu nu prizez FB, aşa că am căscat gura, cum se vede mai jos, pe la Romană. Ok, nu sunt eu conectat, nu m-am reintegrat prea bine în Bucureşti de când m-am întors. Dar acum 15 ani ar fi fost mii de oameni în stradă. Acum câţi? În afară de nebuni, câţi dintre noi nu sunt în faze terminale de cinism? Citeşte mai departe pe phuckustan.

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Occupy România, Drepturile Omului şi Jandarmeria, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Written by

Membru fondator al XPol.ro.

Filed under: Activism, Fron Page, Highlight, Idei politice, Noutăţi, Politica romaneasca, Securitate, Social, Societate · Tags: , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: